MBDSA

Moscow Bilingual Deaf School Association

Tijdens een project voor dove mensen in Moskou en St. Petersburg (Deaf Pro Active) werden we (Johan Wesemann, Jan Backer, en ondergetekende: Liesbeth Pyfers) onder meer uitgenodigd op een school voor dove kinderen in Moskou. Een kleine school met zeer gemotiveerde leerkrachten. Een bijzondere school ook, want het is de enige school in heel Rusland waar kinderen en leerkrachten de Russische Gebarentaal gebruiken. In Nederland is dat tegenwoordig heel gewoon: dove kinderen leren hier als eerste taal de Nederlandse Gebarentaal, omdat dat een visuele taal is en de enige taal die dove kinderen ‘gewoon’ kunnen verwerven. Dat wil zeggen: op dezelfde manier als horende kinderen een gesproken taal verwerven.

Dat doen ze al sinds 1991, toen de school werd opgericht. Maar het lijkt wel of het steeds moeilijker wordt. De kosten voor levensonderhoud in Moskou blijven maar stijgen, maar het budget van de school lijkt alleen maar te krimpen. Een leerkracht verdient er nog steeds maar 300 euro per maand en dan worden de zomermaanden nog niet eens uitbetaald, want dan is het immers vakantie.

Het DeafproActive project is inmiddels afgelopen, maar we konden dat schooltje en het enthousiasme van leerkrachten en kinderen daar niet vergeten. Vandaar dat we samenwerken met Michael Pursglove, de oprichter van MBDSA. MBDSA staat voor "Moscow Bilingual Deaf School Association", de Moskouse Tweetalige Dovenschool Associatie. Deze organisatie is in 1994 opgericht, met het doel de tweetalige dovenschool in Moskou financieel te ondersteunen.

Nederlandse sponsors

In Nederland hebben we inmiddels een aantal 'vaste klanten', die ieder jaar (meestal rond de kerst) geld overmaken ten behoeve van de school. Geld dat soms ingezameld was door kerstkaarten, papieren rozen of andere creatieve activiteiten te verkopen; maar er zijn steeds meer mensen die bij een verjaarscadeau of jubileum geld vragen voor 'het schooltje voor dove kinderen in Moskou'. En er zijn inmiddels enkele bedrijven, die hun medewerkers geen kerstgeschenk geven, maar namens het personeel een bedrag ter beschikking stellen.

De website

We hebben enkele jaren voor de MBDSA een Engelstalige website gemaakt: www.mbdsa.org.co.uk. Michael Pursglove is, samen met Anna Komarova, de directeur van de school, verantwoordelijk voor de inhoud van de Engelstalige website. Zij versturen drie maal per jaar een electronische nieuwsbrief naar de leden en sponsors van de organisatie. Voor alle duidelijkheid: ook Michael en Anna doen dit geheel kostenloos, alle inkomsten komen ten goede aan de school in Moskou.