Werk in uitvoering! 


NGT (16)

Personen (21)

1944 - 1998: Gert-Jan de Kleer (met video)

1944 - 1998: Gert-Jan de Kleer (met video)

Gert-Jan was tekenaar. Hij illustreerde vele boeken, tekende de gebaren voor het Gebarenkwartet en het Wapperboek en ontwierp het eerste logo voor Handtheater. Zijn tekeningen waren ook te zien op de Gebarentram die jaren door Amsterdam heeft gereden. 

Gert-Jan spande zich in voor kunst- en cultuureducatie voor doven. Hij gaf workshops en deed mee aan meerdere theaterprojecten op scholen voor doven. 

1944: Jean Couprie (met video)

1944: Jean Couprie (met video)

Jean Couprie zette veel nieuwe theatergroepen op en stimuleerde andere doven, zowel jongeren als ouderen, om hun dromen waar te maken. Door middel van workshops en naschoolse theaterlessen leerde hij het vak aan leerlingen van diverse dovenscholen. Samen met anderen heeft Couprie een plek veroverd voor de dovencultuur.

1946: John van Gelder (met video)

1946: John van Gelder (met video)

John van Gelder heeft na 25 jaar laboratoriumwerk tussen horende collega’s die niet of nauwelijks gebarentaal beheersten, zijn theatertalent ontplooid: in 1990 heeft hij met andere dove acteurs het Handtheater opgericht.

1950 - 1996: Sam Pattipeiluhu

1950 - 1996: Sam Pattipeiluhu

Sam Pattipeiluhu  was een dove leraar en orthopedagoog. Op negenjarige leeftijd werd hij doof. Binnen de Nederlandse dovengemeenschap stond hij bekend als een voorvechter en als grondlegger van de opleiding leraar/tolk Nederlandse Gebarentaal aan de Hogeschool van Utrecht. “Nee” en “Kan niet” waren gebaren en woorden die voor hem niet bestonden.

1953 - 1992: Dovenraad

In 1953 werd de Dovenraad opgericht. Deze raad bestond uit vertegenwoordigers van de Stichting Dovenzorg, de Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond (KNDSB), de NBDV en waarnemers van de NCBD. Het doel van de Dovenraad was om krachten te bundelen en om als eenheid namens alle dovenorganisaties naar buiten te treden.

1956: Oprichting FODOK

1956: Oprichting FODOK

De Nederlandse Federatie van Ouders van Dove Kinderen, de FODOK, is in 1956 opgericht door ouders die de situatie van hun dove kind wilden verbeteren.

De FODOK zet zich op verschillende manieren in voor dove kinderen en voor hun ouders. De FODOK richt zich op belangenbehartiging, voorlichting en lotgenotencontact.

1974: Oprichting Woord en Gebaar

1974: Oprichting Woord en Gebaar

Woord en Gebaar is het enige onafhankelijke landelijke dovenblad in Nederland. Het blad informeert over nieuws en wetenswaardigheden die binnen de dovenwereld van belang zijn.

1975 - 1999: Volkshogeschool Allardsoog

1975 - 1999: Volkshogeschool Allardsoog

In 1932 werd in Bakkeveen, Friesland, de Vereniging tot Stichting van Volkshogescholen opgericht. De eerste volkshogeschool - met de naam Allardsoog - werd al snel een begrip in de wereld van onderwijs, volksontwikkeling en werkloosheidsbestrijding. Allardsoog werd vanaf 1975 het vormings- en trainingscentrum voor doven. Nieuwe banen werden gecreëerd speciaal voor het dovenwerk, met cursusleiders die ook zelf doof waren, zoals Tineke Strik en Karin van der Ree.

1976: SWDA - Amsterdam (met video)

1976: SWDA - Amsterdam (met video)

Stichting Welzijn Doven Amsterdam (SWDA) is een van de oudste nog bestaande welzijnsstichting voor doven in Nederland. SWDA heeft als belangenbehartiger voor doven in Amsterdam en omstreken sinds de oprichting in 1976 diverse functies vervuld. 

1981: WeZoDo

1981: WeZoDo

WeZoDo, voluit Stichting Welzijn & Zorg Doven Zuid Holland, is een regionale stichting, welk werd opgericht op 19 november 1981 en die wordt gedragen door vrijwilligers.

1981: KOMVA project

Het KOMVA-project (uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam en de NSDSK) begint in 1981 met de eerste landelijke inventarisatie van gebaren om te komen tot een gebarenwoordenboek.

1982: Roze Gebaar (met video)

1982: Roze Gebaar (met video)

Het Roze Gebaar is de online gemeenschap van, voor en door dove en slechthorende lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender en intersekse personen (lhbti's) in heel Nederland.