2005: Oprichting Stichting Dovenshoah

2005: Oprichting Stichting Dovenshoah

"Een symposium, gehouden in november 2004, heeft er toe geleid dat de SWDA-commissie DovenShoah op 28 februari 2005 het besluit nam een zelfstandige stichting op te richten.

Doelstelling

Het doel van de Stichting DovenShoah is het vastleggen en bekendmaken van de geschiedenis van joodse doven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De stichting probeert haar doel te bereiken door:

  • Het doen van onderzoek naar de dovencultuur in Nederland vóór 1940, met specifieke aandacht voor de rol van joodse doven daarbinnen.
  • Het doen van onderzoek naar de Shoah in Nederland en de (remmende) uitwerking die de Shoah heeft gehad op de ontwikkeling van dovencultuur in Nederland ná 1945.
  • Het verzorgen van publicaties, films, educatief materiaal, exposities en manifestaties.
  • Het oprichten van een gedenkteken ter herinnering aan het lot van de Nederlands Joodse doven tijdens de Shoah.
  • Het ontwikkelen van activiteiten die voortvloeien uit hier boven genoemde punten."

Monument wereld bleef doof web1

Herdenkingsmonument “De wereld bleef doof”

Moument onthullingHet herdenkingsmonument is op 17 oktober 2010 onthuld in het bijzijn van leerlingen van de Amsterdamse Dovenschool “Signis”.
Het monument is geadopteerd door Signis, de opvolger van de voormalige J.C. Ammanschool. Deze school stond vroeger aan het Hortus Plantsoen, pal tegenover de plek waar het monument staat.
 
Op de sokkel van ons herdenkingsmonument staat een tekst in Nederlandse Gebarentaal, in het Nederlands en in het Engels:
 
De wereld bleef doof
 
Daaronder staat een tekst in het
Nederlands en in het Engels:
 
Ter nagedachtenis aan de Joodse Dove
slachtoffers van het nazi-regime, 1940-1945
.
 
Het ontwerp voor het monument is van Truus Menger-Oversteegen, oud verzetsstrijdster. Zij werkte in de oorlog samen met Hannie Schaft, “het meisje met het rode haar”. Over Hannie Schaft is een film gemaakt en zij heeft ook een monument in Haarlem.
 
De gebarenillustratie op het monument is gemaakt door Bart Koolen.