1986: SWeDoRo, Rotterdam (met video)

1986: SWeDoRo, Rotterdam (met video)

Stichting Welzijn Doven Rotterdam en omstreken, afgekort SWeDoRo, is een in Rotterdam gevestigde welzijnsstichting voor doven die zich inzet voor de emancipatie en het welzijn van circa 15.000 doven en slechthorenden in de regio Rijnmond, waar Rotterdam en omstreken onder valt.

SWeDoRo is opgericht op 11 april 1986. Op 23 september 1989 betrekt SWeDoRo een voormalige schoolgebouw, dat het Doven Ontmoetings Centrum (DOC) genoemd wordt, gesitueerd aan de Michelangelostraat in Het Lage Land in Rotterdam. Later deelt SWeDoRo in dit gebouw een ruimte met GGMD (voorheen bDDS genoemd). Dit gebouw herbergt diverse door SweDoRo en de daarbij aangesloten verenigingen georganiseerde activiteiten. Daarnaast wordt er voorlichting en gebarencursussen gegeven en wordt aandacht geschonken aan de dovencultuur. SweDoRo is aangesloten bij het Dovenschap.

Doordat in Rotterdam een dovenschool van Koninklijke Auris Groep is gevestigd, wonen er relatief veel doven in Rotterdam. De stichting heeft haar oorsprong ook in deze dovenschool. Het voormalige Rudolf Mees Instituut bood gedurende een periode (kantine)ruimte voor sociale ontmoetingen van volwassen dove oud-leerlingen. De doven wilden echter meer zeggenschap over de sluitingstijd, wat de aanleiding vormde voor oprichting van SWeDoRo.