Spraakherkenning?

 

Google en YouTube gebruiken automatische spraakherkenning, om video's te ondertitelen. Daarbij gaat nog veel mis. 

De software die Google gebruikt voor spraakherkenning is gratis beschikbaar op internet. Wanneer je een goede microfoon gebruikt en duidelijk spreekt en geen dialect gebruikt, dan werkt spraakherkenning verbazingwekkend goed.

Als liplezen echt niet lukt, dan kunt u misschien Google's programma voor spraakherkenning gebruiken, voor één op één gesprekken. En/of u laat een onduidelijk sprekende gesprekspartner oefenen met dit programma. "Kijk, Google verstaat er ook niks van, het ligt niet aan mij!"  Of een beleefdere variant daarvan.

De software van Google werkt met heel veel verschillende talen. Maar: Google geeft puur weer, wat er 'verstaan' wordt, en dat is niet altijd wat de spreker heeft gezegd, of: heeft bedoeld. Wanneer u gebruik maakt van de spraakherkenning van Google, zorg dan altijd dat zowel u als de spreker kan lezen, wat Google 'verstaat', zodat fouten en misverstanden direct gecorrigeerd kunnen worden.

Er zijn ook spraakherkenningsprogramma's voor de iPad. Zoek op 'speech to text', en controleer of ook het Nederlands herkend wordt. Een gratis app die onder meer Nederlands herkent is Dragon Dictation

Klik hier voor de spraakherkenningspagina van Google. LET OP: dit programma werkt alleen wanneer je Google's eigen browser gebruikt: Chrome.