Liplezen onmogelijk?

Nee, toch is liplezen niet onmogelijk. Er zijn ervaren liplezers die een spreker goed kunnen verstaan door middel van liplezen. Niet iedereen kan dat, en het lukt ook goede liplezers niet bij iedere spreker. Veel dove mensen maken daarom naast, of in plaats van het liplezen gebruiken van ondersteunende gebaren, het handalfabet, of gebarentaal. Meer informatie hierover vindt u op www.maakeengebaar.nl.

Ervaren liplezers zien niet méér mondbeelden, dan slechte liplezers. Goede liplezers gebruiken wél andere strategieën dan slechte liplezers. Goede liplezers kijken niet alleen naar de mond van de spreker, maar ook naar zijn of haar ogen en wenkbrauwen, naar bewegingen van het hoofd, de schouders, de handen. Ze houden rekening met de situatie waarin het gesprek plaats vindt. Ze gebruiken hun kennis van de taal, van de spreker, en van het gespreksonderwerp om te voorspellen wat de spreker gaat zeggen. Ze gebruiken hun restgehoor en de eigen articulatie om woorden en zinnen te herkennen in de 'beeldenbrij' die ze via de ogen binnenkrijgen.

Als u nog (enigszins) kunt horen, is liplezen makkelijker. U bent dan niet volledig afhankelijk van wat u kunt zien. Uw ogen kunnen uw oren helpen, en vice versa.