Systeemeisen

De Liplezer CD-ROM draait onder Windows.

Minimaal heeft u Windows 98 nodigen een Pentium 2 (300 Mhz) computer met 64 Mb intern geheugen en 2 gigabyte vrij op de harde schijf.

Liplezer draait ook onder Windows XP, Windows Vista, Windows 7 en Windows 8.

Er is geen aparte versie voor Macintosh computers. Met een hulpprogramma (een 'Windows emulator') draait het programma ook op een Mac.

Installatie

Als u de CD-ROM voor de eerste keer gebruikt, start automatisch het installatie-programma op. Op uw harde schijf worden 2 hulpprogramma's geinstalleerd, die nodig zijn om de videofilmpjes te bekijken. Wanneer deze programma's al op uw computer staan, kunt u deze stap overslaan. De twee hulpprogramma's zijn: Quicktime en Mpeg.

Verder wordt er op uw harde schijf een 'directory' aangemaakt, die Liplezer heet. In deze 'directory' worden 2 kleine tekst bestanden aangemaakt: db.mmx en db.bu. In deze bestanden worden uw persoonlijke gegevens opgeslagen.

Alle overige bestanden blijven op de CD-ROM staan. Wanneer u met het Liplezer programma wilt oefenen, heeft u de CD dus altijd nodig. Deze moet zich dan ook in dezelfde CD-lade bevinden, als tijdens de installatie.

Wanneer u voldoende ruimte heeft op uw harde schijf, kunt u de hele CD (inclusief alle videofilmpjes) naar uw harde schijf copieren, en het programma vanaf de harde schijf installeren. U doet dit door naar de juiste map op uw harde schijf te gaan, en dan op 'set up' te klikken. Tijdens de installatie wordt vastgelegd waar de videofilmpjes zich bevinden; bij installatie vanaf de CD-ROM zal het programma de videofilmpjes op de CD verwachten. Bij installatie vanaf de harde schijf, zoekt het programma de videofilmpjes op uw harde schijf.

Installatie op de harde schijf heeft enkele voordelen: u heeft de CD niet meer nodig, en het programma werkt sneller. Het nadeel: met alle videofilmpjes neemt het programma veel ruimte in.

Videoproblemen bij Windows Vista, Windows 7, Windows 8

Bij de installatie van de Liplezer CD-ROM wordt een oude versie van Quicktime geinstalleerd, die niet goed samenwerkt met Windows Vista en Windows 7. Op de CD-ROM staat een nieuwere versie van Quicktime, die echter niet automatisch wordt geinstalleerd.

Wanneer u Windows Vista, Windows 7 of hoger gebruikt en u heeft problemen met de video-filmjes, installeer dan de nieuwere versie van Quicktime die u op de CD vindt, in het mapje 'Vista'. U kunt ook de laatste versie van Quicktime downloaden van internet (gratis): https://support.apple.com/kb/DL837?locale=nl_NL&viewlocale=nl_NL