Personen

1938: Henk Betten (met video)

1938: Henk Betten (met video)

Henk Betten  is een doof geboren Nederlands schrijver/historicus en voorvechter van de emancipatie van doven.

1940 - 2015: Wim Emmerik (met video)

1940 - 2015: Wim Emmerik (met video)

 Wim Emmerik verloor als baby zijn gehoor, als gevolg van een hersenvliesontsteking. Hij leerde Nederlandse Gebarentaal en combineerde een technische opleiding met de balletacademie Nel Roos, een voorloper van de Nationale Balletacademie. Later werkte hij onder andere voor de Nederlandse Opera en diverse dansgezelschappen.

Vanaf begin jaren 1970 bracht Wim Emmerik in heel Nederland ‘mime-cartoons’ op de planken, samen met Jean Couprie.  In de decennia die volgden gaf Wim Emmerik gebarenles aan ouders van dove kinderen en aan docenten van dovenscholen en mede daardoor groeide zijn belangstelling voor Nederlandse Gebarentaal. Hij werkte decennialang mee aan wetenschappelijk onderzoek en zette zich op allerlei manieren in voor de acceptatie en verspreiding van deze taal. 

1943: Anne Bouwmeester

1943: Anne Bouwmeester

Anne Bouwmeester was van 1975 tot 1992  met hart en ziel actief in de Commissie voor het volkshogeschoolwerk voor doven (zie: Allardsoog), eerst als lid en daarna vele jaren als voorzitter.

Hij groeide op met twee dove broers. Hij was verbonden aan het doveninstituut Guuyot in Groningen als leraar en als staffunctionaris met als opdracht de beginselen van de 'Totale communicatie' uit te dragen.

1944 - 1998: Gert-Jan de Kleer (met video)

1944 - 1998: Gert-Jan de Kleer (met video)

Gert-Jan was tekenaar. Hij illustreerde vele boeken, tekende de gebaren voor het Gebarenkwartet en het Wapperboek en ontwierp het eerste logo voor Handtheater. Zijn tekeningen waren ook te zien op de Gebarentram die jaren door Amsterdam heeft gereden. 

Gert-Jan spande zich in voor kunst- en cultuureducatie voor doven. Hij gaf workshops en deed mee aan meerdere theaterprojecten op scholen voor doven. 

1944: Johan Wesemann (met video)

1944: Johan Wesemann (met video)

Johan Wesemann (1944) was lange tijd het gezicht van de dovengemeenschap in Nederland. Hij maakte zich hard voor de emancipatie van doven en liet zich daarbij door niemand weerhouden. De strijd tegen horenden, de macht van de doveninstituten en de politieke onwil maakten hem tot een rebel. 

1944: Jean Couprie (met video)

1944: Jean Couprie (met video)

Jean Couprie zette veel nieuwe theatergroepen op en stimuleerde andere doven, zowel jongeren als ouderen, om hun dromen waar te maken. Door middel van workshops en naschoolse theaterlessen leerde hij het vak aan leerlingen van diverse dovenscholen. Samen met anderen heeft Couprie een plek veroverd voor de dovencultuur.

1946: John van Gelder (met video)

1946: John van Gelder (met video)

John van Gelder heeft na 25 jaar laboratoriumwerk tussen horende collega’s die niet of nauwelijks gebarentaal beheersten, zijn theatertalent ontplooid: in 1990 heeft hij met andere dove acteurs het Handtheater opgericht.

1950 - 1996: Sam Pattipeiluhu

1950 - 1996: Sam Pattipeiluhu

Sam Pattipeiluhu  was een dove leraar en orthopedagoog. Op negenjarige leeftijd werd hij doof. Binnen de Nederlandse dovengemeenschap stond hij bekend als een voorvechter en als grondlegger van de opleiding leraar/tolk Nederlandse Gebarentaal aan de Hogeschool van Utrecht. “Nee” en “Kan niet” waren gebaren en woorden die voor hem niet bestonden.

2014: Promotie Corrie Tijsseling

2014: Promotie Corrie Tijsseling

Op 1 december 2014 verdedigde Corrie Tijsseling haar proefschrift in Nederlandse gebarentaal. Ze was daarmee de eerste in Nederland die in deze taal promoveerde.